ANALYSE – Natuurlijk komen ze er niet echt uit in Parijs. Zo’n klimaattop heeft veel te veel deelnemers om zaken voor elkaar te krijgen en in China moeten er eerst – letterlijk – mensen dood neervallen op straat door de lucht die ze inademen. En dat zal gebeuren.

Hard werken, weinig resultaat. Een slap compromis is wat de wereld zaterdag mag verwachten. Maar toch was het nuttig: er is veel aandacht in de media geweest voor de klimaatproblemen, gewone mensen overal op deze aardbol zijn weer iets milieubewuster geworden. En nog iets: de meest vooruitstrevende landen gaan gefrustreerd naar huis. En wat doe je als je gefrustreerd thuiskomt? Dan sla je eens even lekker met de deur en laat zien dat je hier wel de baas bent.

Dus stoppen verschillende landen de komende maanden radicaal met kolencentrales en krijgt het stimuleren van alternatieve energiebronnen nieuwe impulsen. Nu al roepen politici op om op termijn benzineauto’s maar gewoon te verbieden en je zal zien dat dit de komende maanden ook gebeurt. En niet in 2050 zoals verschillende Amerikaanse staten en sommige landen willen maar aanzienlijk eerder.

Olietijdperk is voorbij

Ruwe olie is het loombandje van de energiesector. Veel analisten en bedrijven zitten nog in de ontkenningsfase, maar het olietijdperk is voorbij. De olieprijs zal gestaag blijven dalen door de afnemende vraag en de afnemende relevantie, de kosten van het rijden op benzine en diesel zal desondanks gestaag toenemen. Overheden zorgen daarvoor met verhoging van belastingen en CO2-heffingen.

Als iemand dit doorheeft is het de OPEC, Saudi-Arabië voorop. Ze weten niet hoe snel ze het zwarte spul moeten dumpen. Ze zullen wel gek zijn de productie te verlagen, dan verkopen de Russen of de Amerikanen hun kraam leeg en blijven zij met de hele handel zitten. En IS verkoopt de vaten al tussen 15 en 18 dollar.

Mix van energiebedrijven

De voorspelling dat olie naar 20 dollar gaat is dus niet meer zo gewaagd. Maar welke aandelen koop je nu dan in de energiesector? De ouderwetse oliemaatschappijen zijn zwaar onderuitgegaan en lijken heel goedkoop.

In mijn eigen portefeuille en in de modelportefeuilles in ‘Beleggen kun je zelf, tips & tricks 2016’ heb ik ervoor gekozen een mix van energiebedrijven op te nemen. Dat heb ik niet gedaan omdat ik van deze sector de hoogste rendementen verwacht, maar wel omdat de sector belangrijk is voor de economie en het risico van de aandelenportefeuille verlaagt.

Koop dus een mix van ‘oude’ energiebedrijven die oog hebben voor de ontwikkelingen in de sector met een (soms zeer) hoog dividendrendement zoals Shell en het Franse nutsbedrijf Engie en ‘nieuwe’ energiebedrijven die zich volledig richten op zon en wind, zoals het Amerikaanse First Solar, het Deense Vestas Wind Systems en nieuwe generatie nutsbedrijven als 8point3 Energy en Terraform Power.

Het is bijna een portefeuille op zichzelf, maar dat lijkt mij voor de komende jaren de beste invulling. Dat we met zijn alleen CO2-neutraal worden staat namelijk wel vast, de manier waarop en het tempo waarin nog niet helemaal.

Patrick Beijersbergen is beleggingsanalist en auteur van het boek ‘Beleggen kun je zelf, tips & tricks 2016’. De auteur bezit uit de energiesector de volgende aandelen: 8point3 Energy, Engie, First Solar, Royal Dutch Shell, Terraform Power en Vestas Wind Systems.